Tehniški dan 4. r. – izdelovali smo voziček

V četrtek, 19. 12. 2019, smo učenci četrtega razreda imeli tehnični dan. Izdelovali smo voziček s pogonom na gumo.
Prvo uro smo se pogovorili, da ne bi prišlo do kakšnih problemov pri izdelovanju. Učiteljica nam je natančno razložila postopek. Vzeli smo škatle za naravoslovje in tehniko. Lotili smo se izdelovanja. Najprej smo izmerili  leseno paličico in jo šli v učilnico višje stopnje razžagati. Razžagali smo jo z električno žago. Potem smo se vrnili nazaj v razred ter nadaljevali delo. Voziček s pogonom na gumo smo izdelovali iz različnih materialov. Ti materiali so bili les, karton, lepilo ter majhen žebelj. Prvi korak je bil, da smo iz lesenih palčk naredili lesen okvir. Naredili smo ga tako, da smo leseno paličico, ki smo jo prežagali, zlepili z dvema večjima paličicama. Potem smo odšli na malico in po malici je bil okvir že suh. Vrnili smo se v razred in na robove okvirja prilepili trikotne dele. Na daljša dela okvirja smo prilepil trikotne dele, ki so bili preluknjani. Čez preluknjane dele smo porinili dve manjši paličici za kolesa. Potem smo napeljali še elastično gumico ter jo pripeli na žebelj. Tako je bil voziček končan in učiteljica je vsakega posebej ocenila.
Svoj voziček smo lahko potem še nadgradili, da ga je poganjal zrak iz balona.
Voziček s pogonom na gumo je zahteval veliko dela, truda in potrpežljivosti. Zadnjo uro smo napisali prispevek za na splet. Tako je potekal ta dan.

                                                                                                                                Zala Puhek, 4. r.

 

V četrtek, 19. 12. 2019, smo učenci 4. razreda delali voziček s pogonom na gumo. Prvo šolsko uro smo si izmerili deščico in jo odnesli v tehniško učilnico, da smo jo razžagali na polovico. Ko smo se vrnili v učilnico, smo deščice zlepili in nastal je okvir. Drugo šolsko uro smo izrezali trikotnike. Štiri trikotnike smo odnesli k učiteljici, da nam je z luknjačem naredila luknjice, da smo skozi njih dali palčki, ki sta predstavljali os. Nato smo prilepili na palčki lesena kolesa. Na eno od deščic smo zabili žebelj. Nanj smo zataknili veliko gumico, ki smo jo pred tem zataknili na zadnjo os. Ko smo izdelek končali, ga je učiteljica ocenila. Nazadnje smo ga lahko še nadgradili s pogonom na zrak iz balona – balon napihneš in voziček gre naprej. Bilo mi je zelo všeč. Morda bo tudi vam?!

Tai Zajc, 4. r.

 

V četrtek smo imeli tehnični dan in bilo mi je zelo lepo. Delali smo voziček s pogonom na gumo. Vsak je naredil voziček po svojih sposobnostih in vsak je bil zanimiv po svoje. Ko so bili vozički narejeni, smo čakali na ocene. Na koncu je učiteljica dovolila, da jih po želji lahko nadgradimo.

Kevin Kump, 4. r.

 

V četrtek, 19. 12. 2019, smo imeli tehniški dan in smo delali lesen voziček s pogonom na gumo. Bilo je zelo zanimivo.
Takoj, ko se je začel pouk, nam je učiteljica povedala, na kaj moramo paziti. Nato smo šli na delo. Najprej smo šli v tehniško učilnico in s seboj vzeli leseno paličico. Razžagali smo jo na pol. Potem smo na eno od palic zabili žebelj. Nato smo palice zlepili in nastal je lesen okvir. Nanj smo nalepili trikotnike iz močnega papirja, da so palice bolj držale skupaj. Tudi na dnu smo jih nalepili in ob strani, le da smo tem ob strani naredili še luknjice. Potem smo vzeli palčko za os in jo dali skozi dva trikotnika z luknjami To smo ponovili še na drugih dveh trikotnikih. Na osi smo prilepili lesena kolesa. Manjkal je še pogon. Tega smo naredili tako, da smo vzeli dolgo gumico ter jo nataknili na zadnjo os in žebelj. Ko smo navili zadnjo os, je voziček speljal.
Nazadnje smo lahko svoj voziček nadgradili s pogonom na balon.

Nik Pezdirc, 4. r.

PRILAGODI VIDEZ STRANI